Kompleks Hutan Belum Temenggor

Kompleks Hutan Belum Temenggor, Perak

Belum-Temenggor (kadang-kadang dipanggil dan dieja juga sebagai Belum-Temengor) adalah kompleks hutan terbesar yang berterusan di Semenanjung Malaysia.

 

Lokasi

Secara khususnya, ia terletak di negeri Perak Malaysia dan melintasi Selatan Thailand. Belum-Temenggor dibahagikan kepada dua bahagian.

Belum terletak di sebelah kanan utara sempadan Malaysia-Thailand manakala Temenggor di selatan Belum. Taman Negara Diraja Belum sepenuhnya terkandung dalam kompleks hutan.

Jadi, jangan keliru. Royal Belum itu lain, manakala Belum Temenggor juga lain, iaitu satu kompleks yang besar.

 

Usia

Belum-Temenggor dipercayai telah wujud selama lebih dari 130 juta tahun menjadikannya salah satu hutan hujan tertua di dunia, lebih tua dari Amazon dan Congo. Di tengah-tengah hutan terletak tasik buatan Tasik Temenggor, yang meliputi 15,200 hektar yang dipenuhi ratusan pulau.

Kawasan ini telah dikenal pasti sebagai Environmentally Sensitive Area (ESA) Rank 1, di bawah Malaysian National Physical Plan. Kawasan ini juga diiktiraf oleh Birdlife International sebagai Important Bird Area, iaitu kawasan burung yang penting.

Kerajaan Malaysia telah melabel kawasan tersebut sebagai kawasan tadahan air yang penting dan sebahagian daripada Central Forest Spine dan perancangannya adalah untuk melindungi hutan di bawah Akta Perhutanan Negara Malaysia.

 

Digazetkan

Di antara kedua-dua kawasan ini (iaitu Belum dan Temenggor), hanya sebahagian daripada Hutan Simpan Belum telah diwartakan sebagai Taman Negeri.

Manakala selebihnya adalah hutan yang terbuka untuk pembangunan.

Temenggor khususnya menghadapi penebangan hutan yang banyak akibat pembalakan. Pertubuhan-pertubuhan alam sekitar seperti Malaysian Nature Society dan World Wildlife Fund telah melobi kerajaan negeri Perak dan kerajaan persekutuan agar mewartakan kawasan itu sebagai sebuah taman.

Dikhabarkan bahawa kerajaan negeri Perak telah menentang usaha itu. Ini memandangkan industri pembalakan memberikan pulangan yang lumayan.

Walau bagaimanapun, masih lagi ada berita gembira. Kerajaan negeri mengagihkan 1,175 kilometer persegi, sebahagian daripada hutan simpan Belum sebagai taman negara pada 3 Mei 2007. Terdapat rancangan untuk menukar hutan semula jadi ke hutan perladangan di sepanjang Lebuhraya Timur-Barat.

 

Flora dan fauna

Hutan dara, yang belum disentuh di Belum-Temenggor adalah rumah kepada pelbagai flora dan fauna termasuk 14 mamalia yang terancam di dunia termasuk harimau Malaya, gajah Asiatik, gibbon tangan putih, beruang dan tapir. Haiwan lain termasuk seladang, babi hutan, pelbagai jenis rusa dan ular.

Belum-Temenggor juga adalah syurga kepada lebih daripada 300 spesies burung. Ia adalah satu-satunya hutan yang terdapat di mana semua 10 spesies hornbill yang tinggal di Malaysia ditemui. Di dalam hutan ini, anda juga boleh menemui 3,000 spesies tumbuhan berbunga, termasuk 3 spesies Rafflesia iaitu bunga terbesar di dunia.

Leave a Comment