Taman Negara Royal Belum, Perak

Taman Negara Royal Belum, Perak

Taman Negara Royal Belum ditubuhkan pada tahun 2000. Jadi, pada ada bulan Julai 2003, hutan Belum dikenali sebagai “Royal Belum”.

Secara rasmi diwartakan sebagai Taman Negara Diraja Belum pada 3 Mei 2007. Taman Negara Royal Belum mempunyai tanah seluas 117,500 hektar yang meliputi kira-kira 40% daripada jumlah Rizab Hutan Belum Temenggor (300,000 hektar).

Seperti tulisan sebelum ini, jangan keliru antara Kompleks Hutan Belum Temenggor. Royal Belum hanyalah sebahagian sahaja dari Kompleks Hutan Belum Temenggor.

Nota: Jika melancong ke Perak, jangan lupa baca tempat menarik di Perak yang percuma.

Lokasi Royal Belum

Terletak di daerah Perak Utara, Malaysia, kawasan ini dikelilingi oleh sempadan Thailand di sebelah utara, lebuh raya Timur-Barat di sebelah Selatan dan negeri Kelantan di sebelah timur. Kawasan ini bersempadan dengan Bang Lang National Park, Thailand dan Hala Bala Wildlife Sanctuary, Thailand.

Bahagian selatan dipanggil Rizab Hutan Temenggor yang berada dalam kawasan Lembah Belum-Temenggor. Hutan hujan agak berbeza dengan ketumpatan dan mempunyai aktiviti pembalakan berat yang dianggap zon merah oleh sesetengah pejuang alam sekitar.

 

Hujan hujan tertua di dunia

Berusia 130 juta tahun, Royal Belum adalah antara hutan hujan tertua di dunia. Ia mempunyai kepelbagaian biologi daripada mana-mana kawasan lain.

Beberapa tarikan utama ialah bunga Rafflesia (spesies: Azlanii, Cantleyii dan Kerrii), Hornbills (10 spesies), air sejuk dan menyegarkan (Ruok, Kejar, Mes, Semelian, Ko’oi, Belangan, Tiang, Papan, Gen dan lain-lain) ), Salt Licks (dianggarkan 60 tapak), di antara tapak yang boleh diakses ialah Sira / Jenut Papan, Sira Rambai, Sira Selantan dan lain-lain), hidupan liar (gajah, harimau, gaur bos, rusa, rusa menyalak, rusa tikus, rama-rama, ikan, tapir, babi hutan, monyet, tupai dan lain-lain).

 

Orang asli di Royal Belum

Orang asli Orang Asli yang terdapat dalam Royal Belum adalah suku Jahai. Lokasi kampung mereka ialah Sungai Tiang, Sungai Kejar (kiri, kanan dan sungai atas) dan lokasi terpencil di dalam hutan hujan. Aktiviti utama mereka adalah memburu, memancing dan pertanian. Struktur moden di kampung seperti Sungai Tiang telah dibina oleh kerajaan untuk menaikkan taraf hidup mereka dengan elektrik, air dan pendidikan yang sesuai.

 

Kuasa

Royal Belum diselenggarakan dan dijaga oleh Pihak Berkuasa Taman Negeri Perak (PTNP) yang juga bertanggungjawab mengatur dan mengawasi semua kegiatan. Pejabat PTNP terletak di bandar Gerik, Perak. Permit masuk bagi setiap pelawat ke Royal Belum adalah satu kemestian dan hanya dikeluarkan oleh PTNP dalam had waktu yang lebih lama. Penduduk tempatan memerlukan 24 jam untuk kelulusan permit dan warga asing akan memerlukan 4-5 hari lebih awal (dengan salinan pasport) untuk permohonan permit.

Lagipun, Royal Belum adalah salah satu hutan hujan yang bagus untuk dialami.

Semoga hutan hujan di negara kita kekal terpelihara.

Leave a Comment